Close

Veeg je zorgen weg – Shoukei Matsumoto

Deze week komen er 2 blogs online, van 2 boeken die ik recent heb gelezen. Het zijn beide van die lekker-tussendoor-boekjes. Geen zware kost, leest makkelijk weg, educatief en vermakelijk.

De achterkant zegt ons: Veeg je zorgen weg met deze Japanse bestseller over hoe je een opgeruimder, schoner en gelukkiger leven kunt leiden.

Ik vind de benadering van deze monnik heel inspirerend. Dat de handeling van het schoonmaken niet alleen is om schoon te maken, maar ook om je ziel te zuiveren. De tips in het boekje zijn vaak nuttig, soms totaal niet van toepassing. Als het bijvoorbeeld gaat over de kleding en de materialen die de monniken gebruiken, ik zie mezelf niet rondlopen in een Samue-pak op Setta-sandalen. Of dat je de was op dezelfde dag moet wassen, ophangen/drogen, strijken, opvouwen en opbergen. Maar de principes hierachter legt hij duidelijk uit en die zijn dan wel weer bruikbaar. De dankbaarheid en het respect voor je bezittingen komen heel duidelijk naar voren. En vooral hoe belangrijk dit is.

Samenvattend; ik zou voor dit boek niet naar de boekhandel rennen, maar heb je de kans om het een keer te lezen: zeker doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *