Close

Opgeruimd! De Manga van Marie Kondo

Deze week komen er 2 blogs online, van 2 boeken die ik recent heb gelezen. Het zijn beide van die lekker-tussendoor-boekjes. Geen zware kost, leest makkelijk weg, educatief en vermakelijk.

“Manga?? Mam, dit is echt geen manga.” Aldus onze oudste dochter die gek is op de échte manga. Échte manga lees je van rechts naar links. Hierbij begin je dus achterin het boek, bij de eerste tekening rechtsboven.
“Dit is gewoon gedaan om het aantrekkelijk te maken voor de Europese markt” aldus onze 14-jarige.
En ik denk dat ze gelijk heeft. Het is gewoon een leuk stripboek in pocketvorm, maar dan met de Japanse naam voor strip; manga.

Ik schreef voor het eerst over Marie Kondo in april 2017. Ver voor de hype en de Netflix-serie. Ik vond haar methode gelijk heel pakkend en heb het ook op veel momenten in het proces van ontspullen en minimaliseren toegepast. En nog. Vooral bij de kleding van mij en de jongste 3 kinderen is dit heel duidelijk zichtbaar.

In deze stripversie van haar boek komt ze -net als in de Netflix-serie- thuis bij iemand om opruimlessen te geven. Het is de Netflix-serie en het boek Opgeruimd! gecombineerd in een strip. Ik vond het een leuk boekje om te lezen. Vooral als je geen boekenworm bent en niet je houdt niet van grote lappen tekst, dan is dit een mooie vorm voor jou.

Een kritische noot is ook op zijn plaats, ik ben namelijk heel benieuwd wat de volgende stap is van de money-making-machine Marie Kondo. Een boek, een serie, een strip, een opleiding die je kunt volgen om KonMari-coach te worden. Hoe ver kun je een concept uitmelken én het leuk houden? Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *