Close

Klimaat Jenga

Foto Sharon McCutcheon via Pexels

De huidige discussie over de klimaat verandering dan wel klimaat crisis doet mij veel aan het spelletje Jenga denken. De critici bouwen zorgvuldig hun toren en de sceptici trekken één voor één de blokjes er weer tussenuit. Het resultaat van dit “spelletje” zal nog jaren op zich laten wachten. Wat mij opviel;

Iedereen die de laatste weken iets over het klimaat heeft gehoord of gelezen, zal ook gehoord hebben over Greta Thunberg. Het 16-jarige meisje dat een speech hield voor de EU-leiders in Straatsburg en daarbij zo geëmotioneerd was dat menigeen in de zaal het ook niet droog kon houden. En ik als kijker ook niet. Hier is een link naar de video.

In de afgelopen week kwam het NPO opiniepanel met de uitslagen van een onderzoek; steeds minder mensen geloven dat de aarde opwarmt door toedoen van de mens. Sommigen noemen het zelfs ijdel dat we dat willen geloven dat wij zoiets kunnen veroorzaken.

In deze zelfde week kwam de VN-commissie IPBES met een verontrustend rapport dat er nog nooit zoveel plant- en diersoorten met uitsterven worden bedreigd. En dat de klimaatverandering en ander gedrag van de mens hier de oorzaak van is. Vele media hebben hier aandacht aan besteed. Onder andere het WNF, daar is ook een link te vinden naar het complete 1800 pagina tellende rapport.

Foto Sam Johnson via Pexels

Instagram inspiratie

Zoals in mijn eerdere blogs te lezen viel neem ik de klimaat verandering behoorlijk serieus. Wat in 2014 begon met het gebruik van wasbare luiers is inmiddels doorgezet naar zonnepanelen en een elektrische auto. We eten als gezin vegetarisch en zelf kies ik steeds vaker voor veganistisch. We hebben ontzettend veel spullen een tweede leven gegeven en kopen zelf nog minimaal nieuwe dingen.

Een post van Saskia Mulder op Instagram heeft mij enorm geïnspireerd deze week. Geef aandacht aan waar je naar toe wilt, niet aan waar je van weg wilt. Wat wil je creëren? Hoe wil jij dat deze wereld er wel uit ziet? Wat kan jij bijdragen? Welke initiatieven neem je zelf? Je kan niemand dwingen iets te geloven of te laten doen waar deze persoon niet achter staat. De bewustwording zal moeten groeien, we zullen zaadjes moeten planten en hopen dat we vroeg genoeg zijn om het tij te keren.

Moederdag

Vandaag is het Moederdag en ben ik verwend met de mooiste knutsels van de jongste 3 meiden, onze zoon heeft op school geleerd te programmeren op de computer en met het programma “scratch” een lieve moederdag-boodschap gemaakt. Onze oudste dochter zit op het voortgezet onderwijs, waar niet meer wordt geknutseld voor Moederdag. Zij verraste mij met het nieuwste boek van Marianne Thieme: Groeiend Verzet. En natuurlijk kreeg ik ontbijt op bed.

Moederdag 2019

Mijn kinderen zijn mijn grootste inspiratiebron. We hebben ze op deze aarde gezet en we hebben ze een toekomst beloofd. Ik wens dat ze opgroeien tot bewuste, zelfstandige en verantwoordelijke volwassenen in een wereld die de moeite waard is om door te geven.

Wat ik tot slot nog de moeite van het vermelden waard vind, onze kat is 18 geworden! Mijn man en ik kregen hem toen we net verkering hadden en na al die tijd is hij nog steeds bij ons, waar we enorm dankbaar voor zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *