Close

De impact van “de verborgen impact”

Ik had het boek “de verborgen impact” van Babette Porcelijn al een aantal keren op verschillende kanalen voorbij zien komen. Ik had alleen even tijd nodig om zelf een exemplaar te bemachtigen. Want zomaar lukraak bestellen doe ik gewoonlijk niet aan. Ik vind het veel leuker om Marktplaats, bol.com of andere plekken waar ik tweedehands boeken kan vinden af te speuren tot ik beet heb.

Één van mijn nieuwe favorieten op het gebied van boeken aanschaffen is www.boekenkraam.nl. Hier verkopen ze boeken met een kleine beschadiging en om die reden de boekhandel niet halen. Scheelt vaak wel meer dan de helft van de nieuwprijs en je vindt er vaker de nieuwste boeken dan op sites voor tweedehands boeken.

De verborgen impact; het boek:

Ik zeg het gelijk maar even; het is niet mals wat je voor je kiezen krijgt in dit boek. Dat we impact hebben als consumenten wisten we natuurlijk al. En dat we om in leven te blijven altijd impact blijven hebben is ook geen verrassing. Maar hoeveel en hoe je je kunt vergissen op sommige gebieden, dat was nieuw voor mij. En ik mag mezelf toch wel rekenen tot de bewuste consumenten.

Het boek is prettig leesbaar. Het is zware kost is een mooi jasje, zonder de boodschap te ondermijnen.

Het boek is opgedeeld in 3 delen;
1. Wat is onze verborgen impact?
2. Wat zijn de gevolgen van onze impact?
3. Hoe kunnen we het oplossen?

Het eerste en tweede deel zijn naast confronterend ook heel helder en er wordt aan de hand van verschillende voorbeelden en vergelijkingen uitgelegd hoe de (verborgen) impact ontstaat en hoe het invloed heeft over de hele breedte, van planeet tot huiskamer.

Het derde deel is aan de ene kant fijn om te lezen, fijn om te weten dat we iets kunnen doen om onze impact aan te pakken. Je krijgt handige tools om je eigen impact en invloed hierop in kaart te brengen. Aan de andere kant rijst de twijfel of genoeg mensen dit daadwerkelijk gaan doen en wel op korte termijn.

Babette geeft ook haar persoonlijke situatie prijs en hoe ze de impact die ze nog wel heeft zoveel mogelijk compenseert. Op haar website staat een tool waarmee je je eigen impact kan weergeven op een zelfde manier als het in het boek staat.

Mijn eigen impact

Of moet ik zeggen “onze impact als gezin”? Want ik kan mezelf niet los zien van mijn gezin. Omdat wij als gezin geen vlees eten, weinig zuivel gebruiken én niet vliegen, komen we redelijk gunstig uit.

Met opgroeiende kinderen heb je altijd meer impact. Ook dit komt in het boek kort aan de orde; kinderen en geboortebeperking. Ik kan de tijd niet terug draaien, maar met de kennis die ik nu heb zou ik niet opnieuw 5 kinderen op de wereld zetten. Dat is heel moeilijk om hardop te zeggen. Het doet namelijk niks af aan de grenzeloze, onvoorwaardelijke liefde die ik voel voor mijn kinderen.

En nu ze er toch zijn kan ik ze maar beter opvoeden als klimaatpioniers. Dat lijkt nog een hele klus te worden. Ik had het boek net dichtgeslagen toen onze vaatwasser het begaf. Met de woorden van Babette in mijn achterhoofd riep ik gelijk dat ik geen nieuwe zou gaan kopen. En op het moment dat we de afwas met de hand gingen doen was het gemopper van onze pubers helemaal niet meer te stoppen. Voor nu lijken ze heel veel geluk te hebben, mijn broer had nog een vrijwel nieuwe vaatwasser in de schuur staan, die mocht ik wel ophalen. Crisis afgewend.

Kopen of niet?

Ik ben dol op boeken! Het liefst zou ik kopen, kopen, kopen. Maar ja, die impact hè. Ik heb al een aantal kanalen genoemd waar ik graag mijn boeken koop. Ik maak voor mezelf altijd de afweging of ik het boek, nadat ik het gelezen heb, nog regelmatig erbij pak als naslagwerk. Of het handig is voor mijn toekomstige beroep het te bezitten. Zo niet, dan haal ik het gewoon een keer in de bieb. Het komt ook wel eens voor dat ik een boek haal bij de bieb en dat ik hem alsnog koop. Of vice versa, het boek dat ik wel kocht blijkt geen blijvertje, dan mag die weer gaan.

Houd de spullen die je niet gebruikt in omloop: verkoop, doneer, recycle. Zo hebben we steeds minder nieuwe grondstoffen nodig en dat is goed voor onze planeet!

Deze boeken liggen ook nog op de plank!

1 thought on “De impact van “de verborgen impact”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *